Een zakelijke autoverzekering afsluiten met deze tips

Voor een auto geldt dat ze in de praktijk over een verschillend karakter kan beschikken. In eerste instantie spreekt het voor zich dat er zoiets bestaat als particulier voertuigen. In dit geval gaat het zoals de naam al aangeeft dan om autoverzekeringen die worden afgesloten door particulieren en die dus ook particulier dienen te worden verzekerd. Een andere optie die op de markt is terug te vinden is de zogenaamde zakelijke autoverzekering. Het gaat hierbij dan om een verzekering die specifiek in het leven is geroepen voor zakelijke voertuigen die aldus eigendom zijn van een bedrijf. In ieder geval, wanneer je graag een verzekering voor een bedrijfsvoertuig wenst af te sluiten dien je absoluut zeker rekening te houden met de hieronder terug te vinden tips.

Tip 1: Verdiep je in de verschillende zakelijke autoverzekeringen

De zakelijke autoverzekering is een verzekering die op heel wat verschillende manieren kan worden afgesloten. Er dient op dit vlak een keuze te worden gemaakt tussen drie verschillende opties. In eerste instantie kan je natuurlijk kiezen voor de zogenaamde WA-verzekering. Het betreft hier de autoverzekering die enkel en alleen tussenkomst voorziet voor schade die je met jouw voertuig aanbrengt aan dat van een derde persoon. Dit is echter niet alles. Daarnaast is het namelijk eveneens zo dat je er rekening mee zal willen houden dat er ook nog uitgebreidere zakelijke autoverzekeringen op de markt zijn terug te vinden. Hierbij kan dan worden gedacht aan de onderstaande:

  • WA+ beperkt casco zakelijke verzekering;
  • WA+ volledige casco zakelijke verzekering;

De gewone WA-verzekering zorgt in de praktijk dus uitsluitend voor een dekking voor schade aan derden. Dat heeft als gevolg dat de schade die kan ontstaan aan jouw zakelijke auto op geen enkele manier zal worden gedekt door de verzekeraar. Dat is natuurlijk voor veel bedrijven helemaal niet interessant. Dit zeker niet omdat zakelijke voertuigen in de regel uiteraard heel wat meer rijden in vergelijking met particuliere voertuigen. Bovendien gebeurt dit veelal ook nog eens op zeer drukke tijdstippen wat het risico op het ontstaan van een mogelijks ongeval alleen maar groter maakt. Het wordt dan ook doorgaans sterk aangeraden om er als zakelijke partij voor te kiezen om een wat uitgebreidere verzekering voor de voertuigen af te sluiten.

Tip 2: Over welke dekkingen moet jouw zakelijke autoverzekering beschikken?

In lijn met bovenstaande ligt natuurlijk de voorkeur waarover je beschikt op het gebied van zakelijke dekkingen. Voor de zakelijke autoverzekering geldt dus dat ze in grote lijnen op drie verschillende manieren kan worden afgesloten. Zoals hierboven al aangegeven mag de WA-verzekering dan wel veruit de meest voordelige optie zijn van deze drie, dat betekent daarom nog niet dat ze door elke onderneming wordt geprefereerd, integendeel. In het merendeel van de gevallen gaat de voorkeur wel degelijk uit naar een meer uitgebreid exemplaar dat ook dekkingen voorziet voor zelf opgelopen schade aan je eigen voertuig. Dit ondanks het feit dat deze premie dus hoger ligt.

In ieder geval is het voor jou als bedrijf altijd van cruciaal belang om de afweging te maken of een bepaald type zakelijke autoverzekering opweegt tegen de kosten die ervoor moeten worden gemaakt. Is dat volgens jou het geval? Dan kan je er eigenlijk met een gerust hart voor kiezen om deze af te sluiten. Is dat niet zo? Dan spreekt het voor zich dat je mogelijks de voorkeur zal willen geven aan het afsluiten van een ander type verzekering. In ieder geval, door even grondig jouw eisen voor jouw autoverzekering op een rijtje te zetten zal je tot de vaststelling komen dat het realiseren van een besparing door bijvoorbeeld te vergelijken zeer eenvoudig tot de mogelijkheden behoort.

Tip 3: Tracht te besparen op de zakelijke autoverzekering

Het is op verschillende manieren mogelijk om de kosten van je zakelijke autoverzekering te drukken. Voor heel wat mensen geldt dat ze zich hier eigenlijk niet zo goed bewust van zijn. Het merendeel van de bedrijven beschikken in de praktijk zeer vaak over een vaste verzekeraar die eigenlijk alle verzekeringen in beheer heeft. Het lijkt dan ook de meest logische keuze om ervoor te kiezen om ook je bedrijfsvoertuigenverzekering bij haar onder te brengen. Dat kan zeker interessant zijn, alleen is het doorgaans toch een goed idee om ook even een vergelijking uit te voeren. Het is namelijk zomaar mogelijk dat er nog een voordelige autoverzekering verkrijgbaar is voor jouw bedrijfsauto’s.

Hou er tot slot eveneens rekening mee dat besparen op je bedrijfsvoertuigenverzekering eveneens mogelijk is door het aanpassen van het eigen risico waar je op kan rekenen. Dat eigen risico wordt in eerste instantie vastgelegd door de verzekeraar. Dat betekent echter in het geheel niet dat je hier als verzekeringnemer niets in de pap te brokkelen hebt, integendeel. Je kan binnen bepaalde limieten het eigen risico vaak verhogen waardoor er een aantrekkelijke besparing mogelijk wordt. Het mag dan ook duidelijk zijn, het loont zeker de moeite om je hier even verder in te gaan verdiepen.

Tip 4: Heb je nog behoefte aan extra dekkingen of niet?

Voor de zakelijke autoverzekering geldt net als voor de particuliere autoverzekering dat er in de praktijk buiten de drie hoofdverzekeringen ook nog verschillende aanvullende dekkingen worden aangeboden. Het gaat hierbij dan bijvoorbeeld om een verzekering die kan worden afgesloten voor inzittenden. In het bijzonder voor ondernemingen geldt dat ze het vaak van cruciaal belang vinden om hun auto’s op de meest optimale wijze te kunnen verzekeren. Daarvoor kiezen ze dus niet voor de allriskverzekering alleen, maar ook voor een bundel met extra, aanvullende dekkingen.

Ondanks het feit dat veel van de extra dekkingen zeker interessant kunnen zijn moet je jezelf wel altijd de vraag stellen of dat ook voor jouw situatie het geval is. De dekking voor inzittenden is bijvoorbeeld alleen maar interessante voor situaties waarin ervoor wordt gekozen om regelmatig anderen mee te nemen in je auto. Is dat bij jou het geval? Dan kan je deze aanvullende dekking absoluut overwegen. Is dat niet zo? Dan spreekt het voor zich dat het eigenlijk vooral zonde is van de kosten om ervoor te kiezen om deze aanvullende dekking af te sluiten via Alpina.nl. Zoveel spreekt voor zich.

Scroll naar boven